alt_news

#2 Şubat 2020

 
alt_news #2

 

"alt_lab emin adımlarla hedeflerine ulaşmak için ilerliyor. Bu yolun belli bir sonu yok. Doğası gereği inovasyon, varılacak olan hedefi değil, gidilen yolu ve gidiş deneyimini vurguluyor. İnovasyonu 'buluştan' ayıran temel nokta da bu."

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu alt_news'ün bu sayısında bizleri, öğrenme deneyimini inovasyonla buluşturan iki "pırlanta" ile tanıştırıyor ve ekliyor; "pırlanta yalnızca metafor olarak sevdiğim bir taştır!"


Alanında uzmanlığını kanıtlamış kişilerin, hiçbir uzmanlık ve deneyimi olmayan gençlerle birlikte yoğun mesai yaptıkları yere üniversite diyoruz. Bu özelliği ile üniversite benzersiz bir kurumdur. Bilgi ve deneyim başkalarına nasıl aktarılır? Aktarıldığından nasıl emin olabiliriz? Barış Çakmak ve Lara Alpdoğan bu soruların yanıtını bulmuşlar. Lara, Mekatronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi. Barış, Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf. İkisi de alt_drone proje ekibi içindeler. [Proje detayları ve diğer proje çalışanları için alt.bilgi.edu.tr 'yi ziyaret edebilirsiniz.]

alt_news #2

 

"Ders değil, bitirme projesi değil, not alıp verme yok, neden bu projedesiniz?" diye soruyorum. Lara, "Gönüllü bir işe girmek gibi düşünün." diyor.

"TÜRKSAT sponsorluğunda bir Teknofest yarışmasına katılmıştım arkadaşlarımla. Bir model uydu yapıyorduk. Buna da gönüllü olarak girdik. Bu model uydu işinden sonra bir şey keşfettim. Hani okulda teorik bilgiler öğreniyoruz ya... Bunu uygulamaya çevirmek artık bize kalıyor biraz da... Model uyduda yaptığım tasarım, çizimim ve başarımdan dolayı işte burada, alt_drone projesindeyim."

Lara, TÜRKSAT'ın koşul olarak koyduğu 20 santimetrelik üst sınırı kendi icadı silindirik bir yapı ile 12 cm'ye indirmiş; başarı burada. Uyduları iniş aşamasında 400 metrede taşıyıcı gövdeden ayrılıp paraşütle alçalmış. Ancak o esnada yer istasyonu ile iletişim kopmuş. Bu nedenle dereceye girememişler ekip olarak. Lara'nın hayali ise gerçek bir uydu projesinde yer istasyonunda çalışmak.

alt_news #2

 

"Bu yaptığınız işlerin başkalarına ne faydası olacak?" sorusuna Barış net bir yanıt veriyor:

Türkiye'de şöyle bir sıkıntı var: Open source denen olay Türkiye'de çok yok. Şimdi görüntü işleme ile ilgileniyoruz mesela. Bunların optimizasyonu v.s. çok detaylı konular. Mesela şu an 2-3 FPS'den 24 FPS'ye çıkarttık görüntüyü. Diyoruz ki, bunları yayınlayalım başka öğrenciler de bizim bilgi birikimimizi alarak başka işler yapabilsin.

Barış, üniversitede olmanın en güzel tarafını "bilginin yayılması ve etkileşim" olarak tanımlıyor: "Belki keşfettiğin bir küçük çözüm, bir bakmışsın başka bir üniversiteden birinin işine yaramış. Bu çok, çok güzel bir his." Barış, "küçük" bir AR-GE şirketinde "bir şeylerle" uğraşmak istiyor. Lara ise çocukluk hayali olan uzay konularına yoğunlaşmak istiyor.

alt_news #2

alt_lab Şubat ayında, yeni akademik dönemin açılmasıyla ilk etkinliğini gerçekleştirdi. Doç. Dr. Bilge Narin tarafından yönetilen ilk alt_atölye'de, akademik çalışmalarda "zihin haritalama" yöntemi anlatıldı.

alt_news #2


Gelecek etkinlikler hakkında detaylı bilgi ve katılım için yapmanız gereken tek şey alt.bilgi.edu.tr adresine arada bir göz atmak, daha iyisi alt_lab'i sosyal medyadan takip etmek (bildirimleri açmayı unutmayın!).

alt_news #2